Για παραγγελίες: 211 2149289 GreenAquarium.gr
Πριν την ολοκλήρωση μιας παραγγελίας, επικοινωνήστε μαζί μας για έλεγχο διαθεσιμότητας

NH3/4 (αμμωνία, αμμώνιο)

Ένα από τα πρώτα χημικά στοιχεία που συναντάμε στο ενυδρείο μας είναι το NH3/4. Η αμμωνία και το αμμώνιο είναι μια χημική ένωση μεταξύ του υδρογόνου και του αζώτου και εμφανίζεται στο ενυδρείο μας από τα ψάρια σαν αποτέλεσμα της εκπνοής, από τα περιττώματα, τα σάπια φύλα, την τροφή και γενικά από διάφορες ενώσεις των πρωτεϊνών.

Το NH3/4 είναι ο πρώτος κρίκος από των κύκλο του αζώτου. Και για αυτό τoν συναντάμε στα άστρωτα ενυδρεία στα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί έστω εν μέρει ο κύκλος του αζώτου.

NH3 (αμμωνία)
Είναι το πρώτο στοιχείο που εμφανίζεται στο ενυδρείο μας και αυτομάτως ανάλογα με το ph και την θερμοκρασία που επικρατεί μεταβάλλεται σε ΝΗ4 (όσο πιο αλκαλικό είναι το νερό τόσο πιο ανεβασμένο είναι το ποσοστό του ΝΗ3, ενώ όσο ποιο όξινο είναι το νερό το ποσοστό του ΝΗ3 μειώνεται). Το ΝΗ3 είναι δηλητηριώδες για τα ψάρια γι’ αυτό προσπαθούμε να μην έχουμε καθόλου στο ενυδρείο μας ΝΗ3. Παρόλο αυτά δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός αν ανιχνεύσουμε μικρές ποσότητες στο ενυδρείο μας. Το ΝΗ3 αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο από ένα όριο και μετά, σαν όριο έχει τεθεί το 0,2 mg/lit ενώ για κάποια πολύ ευαίσθητα ψάρια το 0,1 mg/lit.

ΝΗ4 (αμμώνιο)
Το ΝΗ4 είναι ακίνδυνο για τα ψάρια, παρόλο αυτά δεν είναι δυνατόν να έχουμε τρομερά ανεβασμένο ΝΗ4 χωρίς να ανεβαίνει και το ΝΗ3 για τον λόγο αυτό και για να ήμαστε ασφαλείς προσπαθούμε να το έχουμε και αυτό όσο γίνεται χαμηλά, κοντά στο μηδέν.

Τα τεστ που κυκλοφορούν στην αγορά μετράν το σύνολο από το ΝΗ3 και ΝΗ4. Συνήθως για να βρούμε την επικίνδυνη για τα ψάρια ποσότητα του ΝΗ3 πρέπει να κάνουμε κάποιες μαθηματικές πράξεις έχοντας υπόψη το Ph, την θερμοκρασία και το αποτέλεσμα που μετρήσαμε με το τεστ. Έτσι έχουμε για παράδειγμα σε Ph 9 και θερμοκρασία 27C 50% είναι ΝΗ3 και 50% ΝΗ4, ενώ σε Ph 8 περίπου 91% ΝΗ4 και 9% ΝΗ3. Με απλά λόγια σε Ph 8 και με 1mg/lit. ΝΗ έχουμε 0,91mg NH4 και 0,08 NH3 κάτω από το όριο των 0,1 για τα ευαίσθητα ψάρια.

Εάν το ph είναι 7,2 (που έχουν η περισσότεροι) τότε η συγκέντρωση είναι 99% ΝΗ4 και 1%ΝΗ3. Δηλαδή ακόμη και 10 mg/lit. NH4 να έχουμε τότε η συγκέντρωση του ΝΗ3 θα είναι 0,1 mg/lit.

Να ξανά σημειώσω ότι όσο πιο όξινο είναι το νερό τόσο μειώνετε το ποσοστό του ΝΗ3. Για τον λόγο αυτό τα ενυδρεία με μαλακό νερό και χαμηλό Ph δεν κινδυνεύουν σχεδόν καθόλου από το επικίνδυνο ΝΗ3.

Ο παρακάτω πίνακας θα σας βοηθήσει να βρείτε το ΝΗ3 που έχετε στο ενυδρείο σας. Η τιμές αφορούν ένα ενυδρείο με μια θερμοκρασία 27C και όσο μειώνεται η θερμοκρασία τόσο πέφτει και το ποσοστό του επικίνδυνου ΝΗ3 και το αντίστροφο. Η διαφορές όμως είναι μικρές και τον συγκεκριμένο πίνακα μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε άνετα και σε ενυδρείο με θερμοκρασία 26 και 28 βαθμούς χωρίς να έχουμε μεγάλες αποκλίσεις.

Πίνακας NH3

Το προφίλ μου

Αναζήτηση προϊόντων

12 ατοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες

Visa Mastercard Maestro

vbvsc 68x37

PB blue GR

ΠΡΟΣΟΧΗ!!

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Καλάθι αγορών

 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Our partners

seratropica logojuwelEHEIM logoseachemfluvalaquael

eshaaquavitroebivivinternationalwyinDr. Bassleertropical logo

acuarium munstersiccedophinvitalismarinarehausalifert

amtra logoboyu logohikariprodacresun logodupla logohobby