Α) ΜΠΟΛΙΑΣΜΑ
1. Το ενυδρείο από το οποίο θα πάρουμε μπόλι δεν πρέπει να έχει περάσει πρόσφατα ασθένειες.
2. Μεταφορά υλικών ενός στρωμένου φίλτρου στο νέο φίλτρο .
3. Μεταφορά μούργας (μπίχλας) από στρωμένο φίλτρο βάζοντας περίπου 80 - 90 % στο νέο φίλτρο και το υπόλοιπο στο νερό του νέου ενυδρείου μαζί με νερό από το παλιό ενυδρείο .
4. Στη μεταφορά προσοχή να μην χαθεί η αποικία γιατί είναι ευαίσθητη σε αλλαγές θερμοκρασίας , έλλειψη οξυγόνου και σε έλλειψη κυκλοφορίας νερού .
5. Τώρα βάζουμε ψάρια .
Β) ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΜΕ ΑΜΜΩΝΙΑ
1. Παίρνουμε ένα μπουκάλι καθαρή αμμωνία από φαρμακείο , για να την ελέγξουμε την ανακινούμαι αν δεν αφρίσει είναι καθαρή .
2. Ανεβάζουμε την θερμοκρασία 30 – 35 C περίπου .
3. Παίρνουμε test για ΝΟ2 , ΝΟ3 και ΝΗ3 / ΝΗ4 και κάνουμε καθημερινές μέτρησης .
4. Υπολογίζουμε στα 10 λίτρα 30 mg. αμμωνία περίπου και μετράμε μετά από μισή με μια ώρα περίπου .
5. Συνεχίζουμε καθημερινά την ίδια δόση για μια εβδομάδα με δέκα ημέρες περίπου , μέχρι να ανέβουν τα νιτρώδη άλατα (ΝΟ2) .
6. Τότε μειώνουμε την δόση στο μισό περίπου , η αμμωνία θα μειωθεί και θα ανέβουν πολύ τα ΝΟ2 .
7. Μετά από 15 - 20 ημέρες περίπου θα μειωθούν τα ΝΟ2 και θα ανέβουν τα νιτρικά άλατα (ΝΟ3) .
8. Σε λίγες ημέρες αμμωνία και ΝΟ2 θα μηδενιστούν .
9. Τότε κάνουμε αλλαγή νερού περίπου 80 – 90 % .
10. Με θερμοκρασία περίπου στους 25 C , κάνουμε μετρήσεις και βάζουμε ψάρια.
Γ) ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΜΕ ΑΜΜΩΝΙΑ ( β' τρόπος )
1 . Προσοχή αν δεν έχετε εμπειρία στρωσίματος με αμμωνία καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τρόπο .
2 . Παίρνουμε ένα μπουκάλι καθαρή αμμωνία από φαρμακείο , για να την ελέγξουμε την ανακινούμαι αν δεν αφρίσει είναι καθαρή .
3 . Ανεβάζουμε την θερμοκρασία 30 – 35 ο C .
4 . Ρίχνουμε περίπου μισό μπουκάλι αμμωνίας στο νερό του ενυδρείου .
5 . Μετά από 10 – 15 ημέρες περίπου κάνουμε τεστ για νιτρικά άλατα ( NO3 ) . Αφού πάρουμε μέτρηση με πολύ μεγάλη συγκέντρωση ΝΟ3 , κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή νερού περίπου 90 – 95 % για την απαλλαγή από ΝΟ3, ΝΗ3 / ΝΗ4 και ΝΟ2 .
6 . Γεμίζουμε το ενυδρείο με νερό και ρίχνουμε αντιχλώριο .
7 . Μετά από 24 ώρες περίπου μπορούμε να βάλουμε ψάρια.